Ученическата раница Topgal на 30 години

Ученическата раница Topgal на 30 години

3 февруари 2024

"Пазим гърба ви от 30 години"
Началото е точно преди 30 години. Когато много от вас са били още деца и може би са носили едни от първите ученически раници на гърба си.

"Понякога спирахме, мислихме, оглеждахме се и дори се спъвахме, и затова днес сме номер едно на пазара. Вижте докъде стигнахме."

1993 г
Физика, зидария и висок клас галантерия. Липсва ли връзката?

Очевидно тези три неща изобщо не са свързани, но общото между тях е Радек Бринда, основателят на Topgal.
Той започва да пише историята на една успешна марка, която днес е синоним на най-популярните ученически раници в Чешката република. Започва работа в училището в Zábřeh като учител по физика в края на осемдесетте години. За да допълни учителската си заплата, той започва да се занимава и със зидария. В края на 80-те години той започва собствен бизнес и прекратява преподавателската си работа. Когато по-късно се появява интересна възможност да започне бизнес с кожена галантерия, той не се колебае и я използва. Тогава започва да се пише историята на Топгал. Какво всъщност означава името? "Топ" като висок клас, "гал" като галантерия. Под тази търговска марка фирмата е регистрирана в търговския регистър 1993 г., т.е. точно преди 30 години.

1998 г
Изобретихме ученическата раница

Звучи малко невероятно, но тази категория стоки просто не съществува в Чехия по това време. Всъщност, може би и в световен мащаб. Интернет е още в зората си, а бизнес контактите с чужбина са минимални.

„Клиентите понякога споделяха, че учениците биха се заинтересували от нашата раница, само ако я модифицираме малко. Това ме наведе на идеята, че на пазара липсва ученическа раница.“ Така собственикът на Topgal, Радек Бринда, си спомня откриването на ученическата раница.

И така Topgal всъщност изобрети ученическата раница за чешкия пазар. Първите дизайни са създадени на коляно, с хартия, молив и шевна машина. Прототипите виждат бял свят през 1997 г., а година по-късно започват да се произвеждат първите ученически раници с 2 и 3 отделения. В началото работилницата е с капацитет около 1000 - 1500 броя годишно, а търсенето е доста по-високо. От самото начало раниците отговарят на параметрите на оригиналния стандарт за ученически чанти (ČSN 79 6506). От тогава датира и сътрудничеството с Института за изпитване и сертифициране в Злин (ITC), където раниците Topgal се тестват и до днес. В сътрудничество с ITC непрекъснато се подобряват техните параметри и функционалност.

С какво първата ученическа раница се различава от днешната? Тя например няма подсилен гръб. Използвал се е само лист дунапрен. Изработена е изцяло от шушляк, който собственикът на фирмата доставя лично със своята Шкода Фаворит. Още първите раници са имали джоб за бутилка, както и фирменото лого на циповете, по което може да ги разпознаете и днес.

Какво символизира логото на TOPGAL? Представлява охлюв с изпъкнали рогца, защитен от своята черупка/раница. Той гледа напред и се движи бавно, но неотклонно към целта си. Въпреки всички пречки, които стоят на пътя му.

2002 г
Произведено в Китай

Няма причина за разочарование! Разбира се, етикетът Made in China буди чувство на известно презрение или поне иронична усмивка. Това е типичен предразсъдък. Стереотип, който някои бизнеси са култивирали у нас. А те не са никак малко. Topgal гарантира, че бизнес сътрудничеството с китайски партньор може да бъде на изключително високо ниво, да произвежда високо качество и в същото време да бъде абсолютно коректно към хората, участващи в производството.

„През 1995 г. имах бизнес с тридесет шевни машини и установих, че няма откъде да наема повече служители, за да разширя производството. И така започнах да търся доставчици в Китай“, спомня си основателят на Topgal Радек Бринда.

"Ние знаем точно кой ги произвежда и в каква среда. Можем да се намесим в производството и да повлияем на резултатите във всеки един момент. Нашият партньор добре разбира, че съвместният успех и по-нататъшните поръчки зависят от качеството, което е основа на нашата марка."

2004 г
Благодарение на електронния си магазин Topgal се издига като феникс от пепелта

Първите в сферата на ученическите раници, които предлагат продуктите си в Интернет. Периодът, в който разработват ученическите раници и стартирането на електронния магазин е период на големи проблеми. Бранда залага на сътрудничество с големи вериги и очаква години на изобилие, но това не се случва.

"Не бяхме подготвени за техните условия, натиск и бизнес практики. Досегашният ни успех бавно се стопяваше и Топгал започна да прилича на потъващ кораб. Останаха само капитанът и най-верните му"

Но всяка криза е ценен опит и нова възможност, а за Topgal това е електронния магазин. Малко странно, защото изборът на ученическа раница е субективно, по някога тържествено и лично събитие. Особено когато детето ви тръгва на училище за първи път. Ученическата раница трябва внимателно да се огледа, пипне, тества... Мама проверява дали може да се пере, татко проверява здравината, регулирането на презрамките... Как да си купиш такова нещо онлайн?

"От самото начало знаехме, че ако искаме да успеем, трябва да се фокусираме върху перфектното обслужване на клиентите. И се получи!"

2004 г. стартира с онлайн продажбите и през януари 2005 г. има 54 поръчки от електронния магазин. Голям успех за тогава, а днес това са поръчките за 30 минути в силния сезон.

Благодарение на интернет продажбите компанията стъпва на краката след няколко години на трудности. Става номер едно на чешкия пазар и през годините 2009-2013 непрекъснато оглавява проучването ShopRoku на Heureka.

2007 г
Победа в dTest и стотици хиляди усмихнати първолаци

През 2007 г. моделът CHI 550 печели независимия тест на списание dTest . Редакторите тестват 12 ученически раници от различни марки по отношение на качеството на използваните материали, полезни свойства, дизайн и въздействие върху здравето на децата. Този успех мотивира фокусирането върху продължаващото подобряване на продукта. Резултатът е успех през 2020 г., когато ученическа раница Topgal печели теста на Young Front DNES в конкуренция с 15 други марки. Чешката телевизия също се присъединява към тестването на раниците в предаването си „Черната овца“.

2015 г
Просто чешко качество

Първата марка ученически раници в Чешката република, която може да носи етикета Чешко качество. Сертификата на националната програма за подкрепа на качествени чешки продукти и услуги Topgal печели през 2015 г. За строгите условия за сертифициране може да прочетете повече тук. Просто казано, чешкият сертификат за качество ви гарантира, че не купувате заек в чувал.

В крайна сметка високото качество и функционалност на раниците са най-голямото конкурентно предимство на Topgal. Добрата ученическа раница трябва да бъде не само привлекателна, но и практична, издръжлива, безопасна и най-вече – да натоварва възможно най-малко гърба на учениците. Колко важни са правилно проектирания гръб, разположението, формата и възможността за регулиране на презрамките, различните катарами или правилното разпределение на тежестта е цяла наука. Това се потвърждава от водещи чешки физиотерапевти и експерти по опорно-двигателния апарат, с които марката си сътрудничи при разработването на раниците. Качествената раница значително намалява риска от неправилно развитие на гърбначния стълб, стига да не се носи само на едно рамо.

Въпреки че за външния вид на раниците се грижи дизайнер, който следва най-новите тенденции, цветовете и популярните мотиви, в крайна сметка Topgal винаги консултира с тези, които ги носят - децата. И кои мотиви най-много харесвате? Напоследък Minecraft е на върха. Към момента са продадени около 25 000 раници с този мотив. В дългосрочен план обаче принтовете с животни водят.

2016 г
Най-накрая нова база и с най-големия графит в Чехия

След няколко години на динамично развитие Topgal е с нова централа в Щернберк. От 2015 г. компанията е базирана в модерна сграда с приятна работна среда, складови помещения, адаптирани към нуждите на спедицията, както и фирмен магазин.

На тържественото откриване и като част от събитието Topgal Streetart Show, са поканени популярни графити артисти, които да освежат скучната сива складова база. Pariz One, Mr. Dheo, Chemis и Pauser. Липсва само Банкси :)

2023 г
Пазим ви гърба вече 30 години

"На трийсет човек вече е натрупал много опит, но в същото време има още достатъчно енергия и ентусиазъм, за да се възползва от него и да продължи напред. Същото е и с Topgal. Преживяхме тежки моменти, но те ни научиха на много и ни показаха нови пътища и възможности."

Наскоро проведено маркетингово проучване показва, че 38% от чехите се сещат за ученическа раница, когато чуят думата Topgal . Това мотивира екипа да запази позицията си на номер едно на чешкия и словашкия пазар и да атакува челните позиции и в други европейски страни. Може би това е прекалено амбициозен план, но Йохан Волфганг фон Гьоте е казал: "Високите цели, макар и непостижими, са по-ценни от ниските, макар и постижими."

За тридесет години са продадени около 2 000 000 раници в целия свят и очакваме с нетърпение следващите 30 вълнуващи години.

„Искаме да продължим да се фокусираме върху ученическите раници и аксесоари. Това ме изпълва с детска радост. Когато дете разопакова раницата ни, трябва да му светят очите. Училището е първата голяма повратна точка в живота и по този начин косвено ставаме част от тези големи и незабравими моменти."

Радек Бринда


Раницата за първи клас е предизвикателство. Много марки и модели раници за момичета и момчета, малки, големи, ортопедични, ергономични, на различни цени... Къде да купя раница за 1 клас? Мога ли да поръчам онлайн или е добре детето да я премери? Много въпроси, на които ще се опитаме да отговорим.

прочети още

Купихте ли вече раница за училище на малкия си първокласник? Ако сте избрали светещ модел BEBE на Topgal, то вероятно в даден момент ще се наложи да смените батерията на сигналната лампа.

прочети още

Видео инструкция за бързо поставяне на нагръдната катарама на ученическа раница. Полезна информация в помощ на потребителя.

прочети още

Новите ученически раници от колекция 2024 с твърда форма тип куфар или кутия, моделите на Topgal DIDI, AIRA и KIRA. Предимства и недостатъци на твърдата ученическа раница

прочети още

Защо проблемът с тежките ученически раници все още е на дневен ред? Защо тежат ученическите раници и кой държи ключа към решението на проблема? Становището на МОН и изводите от реалната ситуация в момента.

прочети още

На пазар за ученически раници. Кога да купим раница за училище? Кой е най-подходящият момент да изберем раница и да напазаруваме за новата учебна година? Кога изборът е най-голям и пазаруването най-спокойно? Прочети, за да разбереш!

прочети още

История и развитие на училищната раница през годините. Кога децата започват да носят раница за училище и от какво са правили чантите с презрамки през вековете.

прочети още

Какво представлява ортопедичната раница за училище? Има ли стандарт, определящ коя раница е ортопедична и какви са критериите за това? Ако търсите здрава, качествена ученическа раница, то със сигурност сте се сблъсквали с понятия като ергономична, ортопедична, анатомична, но какво означават тези характеристики и как да не останете подведени?

прочети още

Ако за децата важно е какъв цвят е раницата и с каква картинка, то родителите търсят раници, които са здрави, удобни и отговарят на специфичните нужди на техните деца, като например големина, дизайн и функционалност. Повечето търсят раници, които са произведени от качествени материали и имат добра репутация на пазара. Такива раници може да са по-скъпи, но за много хора е важно да инвестират в ученически раниците на своите деца, за да им осигурят комфорт и безопасност в училище.

прочети още

Коя е правилната ученическа раница, която ще запази здравия гръб? Раниците за училище Topgal са леки, ергономични с анатомичен гръб, качествени, сертифицирани раници, които са почти неповредими и ще служат вярно на всеки ученик. Ние имаме правилната раница за здрав гръб за предучилищна, за първи клас, за тийнейджъри, за момчета и за момичета.

прочети още

Подготвяте първокласник и търсите раница за 1 клас? Раницата за първокласника е най-важната част от приготовленията за първия учебен ден. За 1 клас раницата задължително трябва да е удобна, функционална и лека.

прочети още

Най-добрата раница за тийнейджъри и по-големи ученици - моделът на Topgal YUMI 15 ученически раници от различни марки, масово предлагани на чешкия пазар, участват в ежегодната класация на MF DNES, един от най-големите и влиятелни чешки ежедневници, съвместно със структури към образователното министерство, родители, деца и физиотерапевти. Раниците са оценени професионално от кинезитерапевт, под внимателното око на родителите и коментари от самите деца.

прочети още

Как е правилно да се носи ученическата раница и как да я подредим, за да сведем до минимум натоварването на гърба на детето? Наред с избора на правилната раница за училище, начинът, по който тя се носи е също толкова важен. Правилното носене оказва влияние не само върху развитието на опорно-двигателния апарат на децата, но и върху продължителността на живота на раницата.

прочети още

Повече от половината първокласници използват класическата ученическа раница, майките ги предпочитат. Някои родители избират твърдите раници - тип куфарче за децата си, а други залагат на раница с колелца или т.н. механизъм - тролей. Независимо дали търсите раница за момичета или момчета, можете да избирате от десетки видове и модели. Ние препоръчваме стандартната ученическа раница като най-добър вариант. Куфарчетата бяха актуални известно време, но времето показа, че не са достатъчно функционални и практични, освен това са с по-кратък срок на експлоатация.

прочети още

Изборът на ученическа раница е винаги труден, не само за родителите на първокласници. Нашите съвети са базирани на над 25-годишния ни опит в продажбата на ученически раници и консумативи и личния разбира се, през целия етап на обучение на нашите деца. Как да изберем раница за училище, която да издържи повече от един сезон? Основните неща са няколко. Да се харесва на детето, да е удобна и да го предпази от изкривяване на гръбнака. За най-малките например, с ръст под 120 см, са подходящи еднокамерните куфарчета на Topgal с височина около 37 см.

прочети още

Поддръжка и почистване на ученическа раница. Може ли раницата да се пере в пералня? Полезни съвети за грижите за раницата за училище, така че тя да служи на вашите деца възможно най-дълго. Как да почистите раницата, за да не я повредите, прочетете по-долу на topgal.bg

прочети още