Ученическата раница - поддръжка и почистване

Ученическата раница - поддръжка и почистване

16 юни 2022

Почистването и грижата за ученическата раница не е голяма философия, но пък винаги има въпроси, чиито отговори изискват компетентен съвет. Затова сме подготвили кратък списък с инструкции, за да отговорим на най-често задаваните въпроси по тази тема.

Правилната поддръжка на раницата не е толкова трудна, колкото изглежда.

Ръководство - как да изперем раница?

Не препоръчваме да перете раницата в пералня. Ако нещо се случи с щампата, рефлекторните елементи или конструкцията по време на пране, щетите няма да бъдат покрити от гаранцията на производителя. Да раниците Topgal имат 2 години гаранция, но е добре да знаете, че тя не е автокаско :)

Знаем, че въпреки това майките перат раниците си по този начин. Ако решите да перете раницата в пералня, използвайте най-деликатната програма, без центрофугиране и на ниска температура. Има шанс раницата да "оцелее". Преди пране задължително извадете алуминиевата шина от раницата, която се намира отзад и също така препоръчваме да поставите раницата в предпазна чанта за пране на деликатни вещи.

Най-добре е да почистите раницата със сапунена вода и кърпа или деликатна четка, след което да я изсушите на открито, но не в сушилня.
Абсолютно не препоръчваме да перете несесера в пералня. Ученическия несесер е подплатен отвътре с твърд картон, който ще се деформира при пране в пералня. Най-добре е да почистите несесера със сапунена вода и гъба.
Всяка раница или несесер има специален етикет, описващ как да се процедира в случай на пране или почистване. Пиктограмите, т.е. снимките, поставени върху него, са подобни на тези на дрехите:

ръчно пране
не се пере в пералня (дори в режим на ръчно пране)
не използвайте избелващи агенти
не гладете с ютия
без химическо чистене

В случай на неприятни миризми, предизвикани от разливане на храна например, винаги може да прибегнете до "бабини хитринки" като почистване със сода за хляб или вода и оцет.

Винаги може да използвате и подходящите спрейове за почистване на тъкани или импрегниращи спрейове, за да почистите или удължите живота на вашата раница за училище.

Раниците Topgal се отличават с високо качество на материалите и изработката и с правилната експлоатация изглеждат като нови в рамките 3-4 години.

Бонус съвет!

Ако решите да смените ученическата си раница с нова, защото ви е необходима по-голяма или предпочитате нов, различен дизайн, винаги можете да продадете използваната си раница в съответния сайт за продажба на употребявани вещи. Раниците Topgal са достатъчно здрави и издържат на всички ученически предизвикателства, така че спокойно може да гледате на тях като на дългосрочна инвестиция ;)

Вижте видео по темата, както и други полезни видеа в нашият youtube канал


Раницата за първи клас е предизвикателство. Много марки и модели раници за момичета и момчета, малки, големи, ортопедични, ергономични, на различни цени... Къде да купя раница за 1 клас? Мога ли да поръчам онлайн или е добре детето да я премери? Много въпроси, на които ще се опитаме да отговорим.

прочети още

Купихте ли вече раница за училище на малкия си първокласник? Ако сте избрали светещ модел BEBE на Topgal, то вероятно в даден момент ще се наложи да смените батерията на сигналната лампа.

прочети още

Видео инструкция за бързо поставяне на нагръдната катарама на ученическа раница. Полезна информация в помощ на потребителя.

прочети още

Новите ученически раници от колекция 2024 с твърда форма тип куфар или кутия, моделите на Topgal DIDI, AIRA и KIRA. Предимства и недостатъци на твърдата ученическа раница

прочети още

История на марката Topgal - първата ученическа раница на чешкия пазар. Как се стига до най-добрата раница за училище, номер 1 на пазара, първата марка, носител на чешкия сертификат за качество? 30 годишната история на бранда и как се постига най-доброто съотношение цена-качество?

прочети още

Защо проблемът с тежките ученически раници все още е на дневен ред? Защо тежат ученическите раници и кой държи ключа към решението на проблема? Становището на МОН и изводите от реалната ситуация в момента.

прочети още

На пазар за ученически раници. Кога да купим раница за училище? Кой е най-подходящият момент да изберем раница и да напазаруваме за новата учебна година? Кога изборът е най-голям и пазаруването най-спокойно? Прочети, за да разбереш!

прочети още

История и развитие на училищната раница през годините. Кога децата започват да носят раница за училище и от какво са правили чантите с презрамки през вековете.

прочети още

Какво представлява ортопедичната раница за училище? Има ли стандарт, определящ коя раница е ортопедична и какви са критериите за това? Ако търсите здрава, качествена ученическа раница, то със сигурност сте се сблъсквали с понятия като ергономична, ортопедична, анатомична, но какво означават тези характеристики и как да не останете подведени?

прочети още

Ако за децата важно е какъв цвят е раницата и с каква картинка, то родителите търсят раници, които са здрави, удобни и отговарят на специфичните нужди на техните деца, като например големина, дизайн и функционалност. Повечето търсят раници, които са произведени от качествени материали и имат добра репутация на пазара. Такива раници може да са по-скъпи, но за много хора е важно да инвестират в ученически раниците на своите деца, за да им осигурят комфорт и безопасност в училище.

прочети още

Коя е правилната ученическа раница, която ще запази здравия гръб? Раниците за училище Topgal са леки, ергономични с анатомичен гръб, качествени, сертифицирани раници, които са почти неповредими и ще служат вярно на всеки ученик. Ние имаме правилната раница за здрав гръб за предучилищна, за първи клас, за тийнейджъри, за момчета и за момичета.

прочети още

Подготвяте първокласник и търсите раница за 1 клас? Раницата за първокласника е най-важната част от приготовленията за първия учебен ден. За 1 клас раницата задължително трябва да е удобна, функционална и лека.

прочети още

Най-добрата раница за тийнейджъри и по-големи ученици - моделът на Topgal YUMI 15 ученически раници от различни марки, масово предлагани на чешкия пазар, участват в ежегодната класация на MF DNES, един от най-големите и влиятелни чешки ежедневници, съвместно със структури към образователното министерство, родители, деца и физиотерапевти. Раниците са оценени професионално от кинезитерапевт, под внимателното око на родителите и коментари от самите деца.

прочети още

Как е правилно да се носи ученическата раница и как да я подредим, за да сведем до минимум натоварването на гърба на детето? Наред с избора на правилната раница за училище, начинът, по който тя се носи е също толкова важен. Правилното носене оказва влияние не само върху развитието на опорно-двигателния апарат на децата, но и върху продължителността на живота на раницата.

прочети още

Повече от половината първокласници използват класическата ученическа раница, майките ги предпочитат. Някои родители избират твърдите раници - тип куфарче за децата си, а други залагат на раница с колелца или т.н. механизъм - тролей. Независимо дали търсите раница за момичета или момчета, можете да избирате от десетки видове и модели. Ние препоръчваме стандартната ученическа раница като най-добър вариант. Куфарчетата бяха актуални известно време, но времето показа, че не са достатъчно функционални и практични, освен това са с по-кратък срок на експлоатация.

прочети още

Изборът на ученическа раница е винаги труден, не само за родителите на първокласници. Нашите съвети са базирани на над 25-годишния ни опит в продажбата на ученически раници и консумативи и личния разбира се, през целия етап на обучение на нашите деца. Как да изберем раница за училище, която да издържи повече от един сезон? Основните неща са няколко. Да се харесва на детето, да е удобна и да го предпази от изкривяване на гръбнака. За най-малките например, с ръст под 120 см, са подходящи еднокамерните куфарчета на Topgal с височина около 37 см.

прочети още