Тежките ученически раници: На чужд гръб и 10 раници са малко

Тежките ученически раници: На чужд гръб и 10 раници са малко

13 ноември 2023

Въпреки всичките години борба и различни мерки за олекотяване на ученическата раница проблемът явно остава на не малко места в страната. Оказва се, че голяма част от инициативите са неприложими и неефективни. "Дигиталната раница“ и училищните шкафчета, оказва се, не работят. От началото на учебната година в Регионалния инспекторат по образование (РУО) на Министерство на образованието и науката (МОН) има постъпили няколко сигнала за тежки раници (информация на Радио Варна).  От отговор на МОН по изпратено запитване на Радио Варна стават ясни няколко основни неща:


1. "В класната стая в съответствие със Закона за предучилищното и училищното образование учителят определя методите и средствата за провеждане на образователния процес. Учителят решава дали да се ползва или не ,,Дигиталната раница“ в час. "
2. "Преценка на учителя е в кой час какви учебници и тетрадки трябва да носят учениците. "
3. "По преценка на учителя електронно четимите учебници може да се ползват вкъщи, а печатните издания да се съхраняват в училище и да се ползват в час. "
4. "МОН препоръчва на директорите на училищата да продължават да прилагат училищните политики за олекотяване на ученическите раници или да въведат нови в зависимост от спецификата на конкретното училище; както и:

– да създадат организация, при възможност, за последователно провеждане на учебните часове по един и същ учебен предмет в рамките на учебния ден;

– да информират по подходящ начин родителите при избора на ученическата раница, на допълнителните тетрадки, несесерите и други, да се взема предвид и тяхното тегло и обем; за ангажимента им да оптимизират съдържанието на раницата за следващия ден;

– за осъществяване на училищната подготовка в учебния час да се използват само одобрените учебници и учебни комплекти. Когато към учебния комплект има одобрено повече от едно учебно помагало, учениците да носят само необходимото за конкретния учебен час.

Препоръчаните от учителя допълнителни учебни помагала да се ползват или само за работа в клас и да се съхраняват в училището, или да се ползват само за работа вкъщи;

– да се създаде необходимата организация за ползване на електронно четимите учебници в учебния час, а печатните издания да се ползват вкъщи, за самостоятелна подготовка. "
5. "Всяко училище би трябвало да прилага политика за олекотяване на ученическите раници на учениците от I до VII клас.

Учебният процес се организира от учителя, който преподава съответния учебен предмет. В началото на всяка учебна година в училищата се провеждат родителски срещи, на които може да бъде обсъдена организацията на учебния процес, в т.ч. и кои учебници и учебни помагала ще се съхраняват в училище, начина на ползване на електронно четимите учебници и други въпроси, които вълнуват родителите. "


Защо?


Защо политиките на МОН не работят? Защото политиките на МОН се осъществяват от директори и учители по тяхно усмотрение или с други думи казано "Царят дава, пъдарят не дава". Когато проблемите са ясно дефинирани и когато има адекватни мерки за преодоляването им са необходими и адекватни хора, които да осигурят прилагането им, за да се постигнат положителни резултати.
51-о средно училище “Елисавета Багряна” в София е пример за отлична организация в това отношение. Там учебниците и тетрадките са заменени с таблети. Директорът Асен Александров споделя добрите практики в училището, които други инициативни и способни директори могат да заимстват. Не малко училища в Пловдив също вече са въвели системата 1:1, в която всеки ученик работи с персонално устройство, заместващо тежките учебници и тетрадки. Дигитаизацията се случва със средства от МОН, различни европейски програми и проекти, както и дарения.


Какво се случва?


Провеждат се родителски срещи в началото на всяка учебна година, на която родителите са съветвани от учители относно покупката на ученически раници, несесери, тетрадки и пособия без никакви компетенции и познаване на пазара. Още по-интересно е, че насоките твърде често са конкретизирани като марки и търговски вериги.
На същите родителски срещи, същите тези учители, уведомяват родителите за всички допълнителни помагала (сборници и тетрадки), които трябва да закупят и задължително да носят в училище, наред с всички останали учебници, учебни тетрадки, тетрадки за работа в клас и тетрадки за домашна работа.
В ученическите шкафчета се съхраняват пособията за часовете по рисуване и физкултура (не винаги).
На деца и родители се вменява чувство за вина, било то за "грешен избор на раница" или за "носене на ненужни вещи".


Изводите:


Несработването на мерките се дължи на липсата на воля за прилагането им, липсата на разбиране на проблема, липсата на компетентен и адекватен педагогически персонал в училищата, липсата на подготвени управленски кадри, не само на ниво училище.


Проблемът с тежките ученически раници и мерките на МОН за решаването му бихме могли да квалифицираме като обикновен цинизъм.

Решението на проблема до голяма степен е и в ръцете на нас, родителите, в ролята на коректив. И ако болшинството родители е ангажирано с дилемата дали да купят по-нисък клас ученическа раница, тежаща 700 гр. или по-качествена такава с тегло 900 гр., вместо да вложат същата тази енергия в продуктивни дискусии в училище за 10-те килограма учебници и тетрадки в раниците на децата си, то промяна скоро няма да има.

Лично становище на екипа на topgal.bg


Коя е най-добрата раница за училище? Основните неща или на кратко, ученическа раница с най-добро съотношение между цена и качество.

прочети още

Раницата за първи клас е предизвикателство. Много марки и модели раници за момичета и момчета, малки, големи, ортопедични, ергономични, на различни цени... Къде да купя раница за 1 клас? Мога ли да поръчам онлайн или е добре детето да я премери? Много въпроси, на които ще се опитаме да отговорим.

прочети още

Купихте ли вече раница за училище на малкия си първокласник? Ако сте избрали светещ модел BEBE на Topgal, то вероятно в даден момент ще се наложи да смените батерията на сигналната лампа.

прочети още

Видео инструкция за бързо поставяне на нагръдната катарама на ученическа раница. Полезна информация в помощ на потребителя.

прочети още

Новите ученически раници от колекция 2024 с твърда форма тип куфар или кутия, моделите на Topgal DIDI, AIRA и KIRA. Предимства и недостатъци на твърдата ученическа раница

прочети още

История на марката Topgal - първата ученическа раница на чешкия пазар. Как се стига до най-добрата раница за училище, номер 1 на пазара, първата марка, носител на чешкия сертификат за качество? 30 годишната история на бранда и как се постига най-доброто съотношение цена-качество?

прочети още

На пазар за ученически раници. Кога да купим раница за училище? Кой е най-подходящият момент да изберем раница и да напазаруваме за новата учебна година? Кога изборът е най-голям и пазаруването най-спокойно? Прочети, за да разбереш!

прочети още

История и развитие на училищната раница през годините. Кога децата започват да носят раница за училище и от какво са правили чантите с презрамки през вековете.

прочети още

Какво представлява ортопедичната раница за училище? Има ли стандарт, определящ коя раница е ортопедична и какви са критериите за това? Ако търсите здрава, качествена ученическа раница, то със сигурност сте се сблъсквали с понятия като ергономична, ортопедична, анатомична, но какво означават тези характеристики и как да не останете подведени?

прочети още

Ако за децата важно е какъв цвят е раницата и с каква картинка, то родителите търсят раници, които са здрави, удобни и отговарят на специфичните нужди на техните деца, като например големина, дизайн и функционалност. Повечето търсят раници, които са произведени от качествени материали и имат добра репутация на пазара. Такива раници може да са по-скъпи, но за много хора е важно да инвестират в ученически раниците на своите деца, за да им осигурят комфорт и безопасност в училище.

прочети още

Коя е правилната ученическа раница, която ще запази здравия гръб? Раниците за училище Topgal са леки, ергономични с анатомичен гръб, качествени, сертифицирани раници, които са почти неповредими и ще служат вярно на всеки ученик. Ние имаме правилната раница за здрав гръб за предучилищна, за първи клас, за тийнейджъри, за момчета и за момичета.

прочети още

Подготвяте първокласник и търсите раница за 1 клас? Раницата за първокласника е най-важната част от приготовленията за първия учебен ден. За 1 клас раницата задължително трябва да е удобна, функционална и лека.

прочети още

Най-добрата раница за тийнейджъри и по-големи ученици - моделът на Topgal YUMI 15 ученически раници от различни марки, масово предлагани на чешкия пазар, участват в ежегодната класация на MF DNES, един от най-големите и влиятелни чешки ежедневници, съвместно със структури към образователното министерство, родители, деца и физиотерапевти. Раниците са оценени професионално от кинезитерапевт, под внимателното око на родителите и коментари от самите деца.

прочети още

Как е правилно да се носи ученическата раница и как да я подредим, за да сведем до минимум натоварването на гърба на детето? Наред с избора на правилната раница за училище, начинът, по който тя се носи е също толкова важен. Правилното носене оказва влияние не само върху развитието на опорно-двигателния апарат на децата, но и върху продължителността на живота на раницата.

прочети още

Повече от половината първокласници използват класическата ученическа раница, майките ги предпочитат. Някои родители избират твърдите раници - тип куфарче за децата си, а други залагат на раница с колелца или т.н. механизъм - тролей. Независимо дали търсите раница за момичета или момчета, можете да избирате от десетки видове и модели. Ние препоръчваме стандартната ученическа раница като най-добър вариант. Куфарчетата бяха актуални известно време, но времето показа, че не са достатъчно функционални и практични, освен това са с по-кратък срок на експлоатация.

прочети още

Изборът на ученическа раница е винаги труден, не само за родителите на първокласници. Нашите съвети са базирани на над 25-годишния ни опит в продажбата на ученически раници и консумативи и личния разбира се, през целия етап на обучение на нашите деца. Как да изберем раница за училище, която да издържи повече от един сезон? Основните неща са няколко. Да се харесва на детето, да е удобна и да го предпази от изкривяване на гръбнака. За най-малките например, с ръст под 120 см, са подходящи еднокамерните куфарчета на Topgal с височина около 37 см.

прочети още

Поддръжка и почистване на ученическа раница. Може ли раницата да се пере в пералня? Полезни съвети за грижите за раницата за училище, така че тя да служи на вашите деца възможно най-дълго. Как да почистите раницата, за да не я повредите, прочетете по-долу на topgal.bg

прочети още