Разнообразие от модели ученически раници за 1 клас - как да се ориентираме?

Разнообразие от модели ученически раници за 1 клас - как да се ориентираме?

17 май 2024

Всеки родител иска раница за първи клас, която да е качествена, на добра цена, да е лека, удобна, да събира всичко необходимо, да е здрава... Знаем, че първите стъпки в училище/предучилищна са изключително вълнуващ момент в живота на всяко дете и истински стрес за много родители. Това е съвсем нормално, както и желанието ни всичко да бъде перфектно, адаптацията на детето да е лесна, да не сбъркаме някъде и разбира се децата да са спокойни, здрави и щастливи.

Ориентираме ли се в морето от информация, можем ли да пресеем важното и истинското от фалшивото и подвеждащото? Мнения много, отзиви също.

За добрия избор е важно да се съобразим с няколко неща:

  1. Ръст, тегло и физика на детето;
  2. Какво и колко ще носи първокласника в раницата. Можем ли да имаме предварително тази информация;
  3. Позволява ли училищната база съхранение на учебниците в шкафчета, както и направена ли е необходимата организация на учебния процес;
  4. Бюджет;
  5. Естетически предпочитания.

За да илюстрираме най-просто казуса с ученическата раница можем да го съпоставим с избора на автомобил. Какви са критериите ни за избор при покупка на автомобил? За какво ще се ползва, къде ще се кара, с какви габарити трябва да бъде, какви екстри трябва да има, лесно ли се поддържа, какъв клас автомобил мога да си позволя?

При ученическите раници критериите за избор не се различават. За първи клас и предучилищна група можем да избираме между класическа раница, раница кутия (куфар), хибриден модел - раницата BEBE на Topgal, която е обявена от авторитетен чешки ежедневник за най-добрата раница за 1 клас. Или раница на колелца (тролей)

Всяка раница има спецификация - детска, градска, спортна, ученическа. Моделите са с различни размери, кройка, тегло, разпределение, материали. Всичко това сме включили в описанието на раниците, което производителя предоставя, за да направи родителя възможно най-добрият избор за своето дете.

Различният клас раници за училище означава различно качество и количество на вложените материали, различни екстри, съответствие с различни (задължителни) стандарти според предназначението, качество на изработката, сертификация, степен на комфорт, ергономични качества и т.н. За обикновения потребител е трудно да се ориентира, затова екипът ни, който е с над 25 години опит в продажбата на ученически стоки и раници се стреми да е на разположение и да предоставя полезна информация и адекватна помощ при нужда.

Бюджетът, който отделяме за раница за първокласник е относителна величина за всеки родител, но това не е просто аксесоар и е важно разбирането, че раницата трябва да е качествена и да и отделим точно толкова внимание, колкото отделяме при избор на маратонки например. Здравето и безопасността на децата са изключително важни и затова трябва да се погрижим на първо място.

Класифицирали сме раниците в примерни категории - от 1 до 3 клас, за 4-5 клас, раници за тийнейджъри, за да е по-лесна навигацията в онлайн магазина. Имаме и удобни филтри, както и отделни категории раници за момичета и за момчета. Всяка има подробно описание, както и препоръки за съответствие на ръст и тегло. Всички онлайн поръчки се изпращат с опция за преглед. Ако не харесвате онлайн пазаруването и предпочитате да видите и пипнете, а детето да премери, заповядайте в нашите книжарници в София или посетете някой от регионалните ни дистрибутори в страната.


Купихте ли вече раница за училище на малкия си първокласник? Ако сте избрали светещ модел BEBE на Topgal, то вероятно в даден момент ще се наложи да смените батерията на сигналната лампа.

прочети още

Видео инструкция за бързо поставяне на нагръдната катарама на ученическа раница. Полезна информация в помощ на потребителя.

прочети още

Новите ученически раници от колекция 2024 с твърда форма тип куфар или кутия, моделите на Topgal DIDI, AIRA и KIRA. Предимства и недостатъци на твърдата ученическа раница

прочети още

История на марката Topgal - първата ученическа раница на чешкия пазар. Как се стига до най-добрата раница за училище, номер 1 на пазара, първата марка, носител на чешкия сертификат за качество? 30 годишната история на бранда и как се постига най-доброто съотношение цена-качество?

прочети още

Защо проблемът с тежките ученически раници все още е на дневен ред? Защо тежат ученическите раници и кой държи ключа към решението на проблема? Становището на МОН и изводите от реалната ситуация в момента.

прочети още

На пазар за ученически раници. Кога да купим раница за училище? Кой е най-подходящият момент да изберем раница и да напазаруваме за новата учебна година? Кога изборът е най-голям и пазаруването най-спокойно? Прочети, за да разбереш!

прочети още

История и развитие на училищната раница през годините. Кога децата започват да носят раница за училище и от какво са правили чантите с презрамки през вековете.

прочети още

Какво представлява ортопедичната раница за училище? Има ли стандарт, определящ коя раница е ортопедична и какви са критериите за това? Ако търсите здрава, качествена ученическа раница, то със сигурност сте се сблъсквали с понятия като ергономична, ортопедична, анатомична, но какво означават тези характеристики и как да не останете подведени?

прочети още

Ако за децата важно е какъв цвят е раницата и с каква картинка, то родителите търсят раници, които са здрави, удобни и отговарят на специфичните нужди на техните деца, като например големина, дизайн и функционалност. Повечето търсят раници, които са произведени от качествени материали и имат добра репутация на пазара. Такива раници може да са по-скъпи, но за много хора е важно да инвестират в ученически раниците на своите деца, за да им осигурят комфорт и безопасност в училище.

прочети още

Коя е правилната ученическа раница, която ще запази здравия гръб? Раниците за училище Topgal са леки, ергономични с анатомичен гръб, качествени, сертифицирани раници, които са почти неповредими и ще служат вярно на всеки ученик. Ние имаме правилната раница за здрав гръб за предучилищна, за първи клас, за тийнейджъри, за момчета и за момичета.

прочети още

Подготвяте първокласник и търсите раница за 1 клас? Раницата за първокласника е най-важната част от приготовленията за първия учебен ден. За 1 клас раницата задължително трябва да е удобна, функционална и лека.

прочети още

Най-добрата раница за тийнейджъри и по-големи ученици - моделът на Topgal YUMI 15 ученически раници от различни марки, масово предлагани на чешкия пазар, участват в ежегодната класация на MF DNES, един от най-големите и влиятелни чешки ежедневници, съвместно със структури към образователното министерство, родители, деца и физиотерапевти. Раниците са оценени професионално от кинезитерапевт, под внимателното око на родителите и коментари от самите деца.

прочети още

Как е правилно да се носи ученическата раница и как да я подредим, за да сведем до минимум натоварването на гърба на детето? Наред с избора на правилната раница за училище, начинът, по който тя се носи е също толкова важен. Правилното носене оказва влияние не само върху развитието на опорно-двигателния апарат на децата, но и върху продължителността на живота на раницата.

прочети още

Повече от половината първокласници използват класическата ученическа раница, майките ги предпочитат. Някои родители избират твърдите раници - тип куфарче за децата си, а други залагат на раница с колелца или т.н. механизъм - тролей. Независимо дали търсите раница за момичета или момчета, можете да избирате от десетки видове и модели. Ние препоръчваме стандартната ученическа раница като най-добър вариант. Куфарчетата бяха актуални известно време, но времето показа, че не са достатъчно функционални и практични, освен това са с по-кратък срок на експлоатация.

прочети още

Изборът на ученическа раница е винаги труден, не само за родителите на първокласници. Нашите съвети са базирани на над 25-годишния ни опит в продажбата на ученически раници и консумативи и личния разбира се, през целия етап на обучение на нашите деца. Как да изберем раница за училище, която да издържи повече от един сезон? Основните неща са няколко. Да се харесва на детето, да е удобна и да го предпази от изкривяване на гръбнака. За най-малките например, с ръст под 120 см, са подходящи еднокамерните куфарчета на Topgal с височина около 37 см.

прочети още

Поддръжка и почистване на ученическа раница. Може ли раницата да се пере в пералня? Полезни съвети за грижите за раницата за училище, така че тя да служи на вашите деца възможно най-дълго. Как да почистите раницата, за да не я повредите, прочетете по-долу на topgal.bg

прочети още