Ортопедични ученически раници - що е то?

Ортопедични ученически раници - що е то?

25 април 2023

Какво представлява ортопедичната раница за училище? Ако търсите здрава, качествена ученическа раница, то със сигурност сте попадали на понятия като ергономична, ортопедична, анатомична, но какво означават тези характеристики съотнесени към раницата за училище и как да не останете подведени е задача, която има своето решение. Информираният избор е право на всеки потребител стига да търси информация на правилните за това места.

Ортопедичен продукт е този, който е проектиран да подпомага, стабилизира или коригира опорно-двигателната система на тялото. Тези продукти са медицински и могат да бъдат предназначени за подпомагане на лечението на наранявания или заболявания, за подобряване на функционалността или за предпазване от наранявания.

Ортопедичните и ергономичните раници имат сходна цел - да подпомагат гръбначния стълб и да намалят натоварването върху него. Въпреки това, има разлика между двата термина.

Ортопедичният тип раница е специално проектиран за да предотврати наранявания и да бъде в помощ на деца със съществуващи вече проблеми с гръбначния стълб, като например сколиоза или кифоза. Този тип раница е с масивен, анатомично оформен гръб, обикновено подсилен с алуминиева шина и подплънки на определени места, ергономични, анатомично оформени презрамки, които намаляват натоварването върху гръбнака и предпазват от други мускулно-скелетни проблеми. Функцията на алуминиевата шина е допълнителна опора, която поддържа правилната S образна форма на гърба и позиция на гръбначния стълб и намалява натоварването на мускулите и ставите.

Ергономичният тип раница, от друга страна, е проектиран да се адаптира към формата на тялото и да подпомага правилната стойка на гръбначния стълб. Тези раници могат да имат специални подплънки и презрамки, които се адаптират към структурата на тялото, както и допълнителни нагръдни каишки. Ергономичната раница може да помогне за предотвратяване на наранявания, свързани с носенето на тежки товари, като например болки в гърба или гръбначния стълб.

И двата типа раници имат за цел намаляване на натоварването на гръбначния стълб, предотвратяване на наранявания, но ортопедичната раница е по-специално проектирана за профилактика и помощ при проблеми с гръбначния стълб, докато ергономичната раница е проектирана да подпомага правилната постановка на гръбначния стълб и да предотвратява общи проблеми с наранявания.

Ортопедичната раница е проектиранa да подпомага правилното разпределение на теглото при носене на тежки товари, като учебници, книги, лаптопи, спортни екипировки и други. Обикновено са по-големи и малко по-тежки от стандартните раници. Изработени са от здрави материали, които могат да издържат тежестта на всички учебни материали и в същото време са дишащи и осигуряват необходимата циркулация.

Важно е да се отбележи, че въпреки че ортопедичните раници могат да бъдат полезни за предотвратяване на мускулно-скелетни проблеми, те не гарантират резултати. Важно е да се избягва натоварването на гръбначния стълб и да се спазват основните правила за подреждане и носене на раницата. Важно е също уточнението, че твърд гръб или подплатен гръб съвсем не предполагат ергономия и в никакъв случай не предполагат характеристики като анатомичен или ортопедичен.

Характеристиките на ортопедичната раница включват:

  • Удобен ергономичен дизайн, който подпомага правилната позиция на тялото и намалява натоварването на гръбначния стълб;
  • Подплатен, анатомичен гръб, който осигуряват подходяща опора за гръбначния стълб и предотвратява притискането на определени точки;
  • Ергономични регулируеми презрамки, включително нагръдни, които позволяват на потребителя да настрои раницата според височината и индивидуалните физически данни и гарантират оптимално разпределение на тежестта;
  • Множество джобове и отделения, които позволяват по-доброто разпределяне на тежестта;
  • Удобни и меки, анатомично оформени презрамки, които допринасят за равномерното разпределение на тежестта върху раменете без да прежулват или да се свличат надолу;
  • Материали, които са здрави и издръжливи, но в същото време леки и дишащи;

Има ли ортопедични стандарти, които определят даден продукт като ортопедичен?

Международната организация за стандартизация (ISO) определя стандарти за различни видове продукти, включително за медицински устройства и ортопедични изделия. Въпреки това, ISO не определя конкретни стандарти за ортопедични раници или раници, които да са специално проектирани за подпомагане на гръбначния стълб. Вместо това, ортопедичните раници се проектират и произвеждат от производители на раници, които се стремят да използват добре изпитани дизайни и материали, които да намалят натоварването на гръбначния стълб и да предотвратят наранявания. Тези раници могат да отговарят на определени стандарти за качество, безопасност и ефективност, но не съществува специален ISO стандарт, който да ги определя като "ортопедични".


Раницата за първи клас е предизвикателство. Много марки и модели раници за момичета и момчета, малки, големи, ортопедични, ергономични, на различни цени... Къде да купя раница за 1 клас? Мога ли да поръчам онлайн или е добре детето да я премери? Много въпроси, на които ще се опитаме да отговорим.

прочети още

Купихте ли вече раница за училище на малкия си първокласник? Ако сте избрали светещ модел BEBE на Topgal, то вероятно в даден момент ще се наложи да смените батерията на сигналната лампа.

прочети още

Видео инструкция за бързо поставяне на нагръдната катарама на ученическа раница. Полезна информация в помощ на потребителя.

прочети още

Новите ученически раници от колекция 2024 с твърда форма тип куфар или кутия, моделите на Topgal DIDI, AIRA и KIRA. Предимства и недостатъци на твърдата ученическа раница

прочети още

История на марката Topgal - първата ученическа раница на чешкия пазар. Как се стига до най-добрата раница за училище, номер 1 на пазара, първата марка, носител на чешкия сертификат за качество? 30 годишната история на бранда и как се постига най-доброто съотношение цена-качество?

прочети още

Защо проблемът с тежките ученически раници все още е на дневен ред? Защо тежат ученическите раници и кой държи ключа към решението на проблема? Становището на МОН и изводите от реалната ситуация в момента.

прочети още

На пазар за ученически раници. Кога да купим раница за училище? Кой е най-подходящият момент да изберем раница и да напазаруваме за новата учебна година? Кога изборът е най-голям и пазаруването най-спокойно? Прочети, за да разбереш!

прочети още

История и развитие на училищната раница през годините. Кога децата започват да носят раница за училище и от какво са правили чантите с презрамки през вековете.

прочети още

Ако за децата важно е какъв цвят е раницата и с каква картинка, то родителите търсят раници, които са здрави, удобни и отговарят на специфичните нужди на техните деца, като например големина, дизайн и функционалност. Повечето търсят раници, които са произведени от качествени материали и имат добра репутация на пазара. Такива раници може да са по-скъпи, но за много хора е важно да инвестират в ученически раниците на своите деца, за да им осигурят комфорт и безопасност в училище.

прочети още

Коя е правилната ученическа раница, която ще запази здравия гръб? Раниците за училище Topgal са леки, ергономични с анатомичен гръб, качествени, сертифицирани раници, които са почти неповредими и ще служат вярно на всеки ученик. Ние имаме правилната раница за здрав гръб за предучилищна, за първи клас, за тийнейджъри, за момчета и за момичета.

прочети още

Подготвяте първокласник и търсите раница за 1 клас? Раницата за първокласника е най-важната част от приготовленията за първия учебен ден. За 1 клас раницата задължително трябва да е удобна, функционална и лека.

прочети още

Най-добрата раница за тийнейджъри и по-големи ученици - моделът на Topgal YUMI 15 ученически раници от различни марки, масово предлагани на чешкия пазар, участват в ежегодната класация на MF DNES, един от най-големите и влиятелни чешки ежедневници, съвместно със структури към образователното министерство, родители, деца и физиотерапевти. Раниците са оценени професионално от кинезитерапевт, под внимателното око на родителите и коментари от самите деца.

прочети още

Как е правилно да се носи ученическата раница и как да я подредим, за да сведем до минимум натоварването на гърба на детето? Наред с избора на правилната раница за училище, начинът, по който тя се носи е също толкова важен. Правилното носене оказва влияние не само върху развитието на опорно-двигателния апарат на децата, но и върху продължителността на живота на раницата.

прочети още

Повече от половината първокласници използват класическата ученическа раница, майките ги предпочитат. Някои родители избират твърдите раници - тип куфарче за децата си, а други залагат на раница с колелца или т.н. механизъм - тролей. Независимо дали търсите раница за момичета или момчета, можете да избирате от десетки видове и модели. Ние препоръчваме стандартната ученическа раница като най-добър вариант. Куфарчетата бяха актуални известно време, но времето показа, че не са достатъчно функционални и практични, освен това са с по-кратък срок на експлоатация.

прочети още

Изборът на ученическа раница е винаги труден, не само за родителите на първокласници. Нашите съвети са базирани на над 25-годишния ни опит в продажбата на ученически раници и консумативи и личния разбира се, през целия етап на обучение на нашите деца. Как да изберем раница за училище, която да издържи повече от един сезон? Основните неща са няколко. Да се харесва на детето, да е удобна и да го предпази от изкривяване на гръбнака. За най-малките например, с ръст под 120 см, са подходящи еднокамерните куфарчета на Topgal с височина около 37 см.

прочети още

Поддръжка и почистване на ученическа раница. Може ли раницата да се пере в пералня? Полезни съвети за грижите за раницата за училище, така че тя да служи на вашите деца възможно най-дълго. Как да почистите раницата, за да не я повредите, прочетете по-долу на topgal.bg

прочети още