Как е правилно да се носи и подрежда ученическата раница

Как е правилно да се носи и подрежда ученическата раница

14 юли 2022

Как е правилно да се носи ученическата раница и как да я подредим, за да сведем до минимум натоварването на гърба на детето? Наред с избора на правилната раница за училище, начинът, по който тя се носи е също толкова важен. Правилното носене оказва влияние не само върху развитието на опорно-двигателния апарат на децата, но и върху продължителността на живота на раницата.

Раницата не трябва да е по-широка от раменете на детето. Раницата винаги трябва да е разположена симетрично в центъра на гърба, по оста на тялото. Задължително е раницата да бъде на двете рамене, а не на едното. Каишката за гърдите се закопчава, така че половината от теглото на раницата да се премести от раменете към долната част на тялото. Така разтоварвате гръбначния стълб.

Как носят раниците си днешните ученици? 

2% носят раницата само в ръка. Знаете ли, че неправилно зададената дължина на презрамките допринася за създаването или влошаването на лоша стойка на детето? Естествената стойка на детето при носене на раница също влияе върху теглото на раницата. Теглото на раницата трябва да съответства на 10-15% от телесното му тегло. Раницата трябва да бъде поставена възможно най-близо до тялото. Горната част на раницата не трябва да надвишава нивото на раменете на детето.

3% от учениците ползват раници на колела, а 29% носят раницата си само на едното рамо. Долната част на раницата не трябва да е по-ниско от опашната кост. 

66% от децата носят раницата си на двете рамена. Най-добрият начин да носите тежка раница е да разпределите правилно тежестта.

Какъв е най-добрият начин да подреждате раницата? Разпределете нещата си равномерно, използвайте всички джобове. Научете децата винаги да поставят най-тежките и обемни учебници и помагала възможно най-близо до гърба. Не слагайте тежки неща отгоре. Ако поставите пълно шише в един от страничните джобове на раницата, то закачете торбичката с гуменки за физкултура от другата, така че да има баланс. Изисквайте ежедневно необходимите учебници и помагала да бъдат сведени до минимум. Почти всички училища разполагат с индивидуални шкафчета за учениците, поне от първи гимназиален етап. Освен принадлежностите за часовете по рисуване, които се осатвят в училище, винаги, когато е възможно оставяйте и други пособия и помагала, които не са необходими вкъщи. Разделете ученическите пособия като моливи, флумастри, пастели, химикалки и т.н. в два по-компактни несесера вместо да събирате всичко в един голям например. Един несесер с 3 ципа е твърде голям и тежък, а пособията, които се съхраняват в него не се ползват ежедневно.

Знаете ли, че до 40% от учениците са изложени на риск от лоша стойка в резултат на неправилно носене на раница или претоварването й?  Рисковете, свързани с носенето на раница, могат да бъдат намалени чрез компенсаторни упражнения. Не е нужно децата да практикуват йога. И здравословното движение е достатъчно. Силните мускули могат да се справят с повишеното усилие по-добре от слабите. Научете децата си да не носят раница на гърба си твърде дълго. Кратките 30-минутни интервали са идеалния вариант, след което е добре да си починат и да свалят раницата от гърба си за известно време.


Раницата за първи клас е предизвикателство. Много марки и модели раници за момичета и момчета, малки, големи, ортопедични, ергономични, на различни цени... Къде да купя раница за 1 клас? Мога ли да поръчам онлайн или е добре детето да я премери? Много въпроси, на които ще се опитаме да отговорим.

прочети още

Купихте ли вече раница за училище на малкия си първокласник? Ако сте избрали светещ модел BEBE на Topgal, то вероятно в даден момент ще се наложи да смените батерията на сигналната лампа.

прочети още

Видео инструкция за бързо поставяне на нагръдната катарама на ученическа раница. Полезна информация в помощ на потребителя.

прочети още

Новите ученически раници от колекция 2024 с твърда форма тип куфар или кутия, моделите на Topgal DIDI, AIRA и KIRA. Предимства и недостатъци на твърдата ученическа раница

прочети още

История на марката Topgal - първата ученическа раница на чешкия пазар. Как се стига до най-добрата раница за училище, номер 1 на пазара, първата марка, носител на чешкия сертификат за качество? 30 годишната история на бранда и как се постига най-доброто съотношение цена-качество?

прочети още

Защо проблемът с тежките ученически раници все още е на дневен ред? Защо тежат ученическите раници и кой държи ключа към решението на проблема? Становището на МОН и изводите от реалната ситуация в момента.

прочети още

На пазар за ученически раници. Кога да купим раница за училище? Кой е най-подходящият момент да изберем раница и да напазаруваме за новата учебна година? Кога изборът е най-голям и пазаруването най-спокойно? Прочети, за да разбереш!

прочети още

История и развитие на училищната раница през годините. Кога децата започват да носят раница за училище и от какво са правили чантите с презрамки през вековете.

прочети още

Какво представлява ортопедичната раница за училище? Има ли стандарт, определящ коя раница е ортопедична и какви са критериите за това? Ако търсите здрава, качествена ученическа раница, то със сигурност сте се сблъсквали с понятия като ергономична, ортопедична, анатомична, но какво означават тези характеристики и как да не останете подведени?

прочети още

Ако за децата важно е какъв цвят е раницата и с каква картинка, то родителите търсят раници, които са здрави, удобни и отговарят на специфичните нужди на техните деца, като например големина, дизайн и функционалност. Повечето търсят раници, които са произведени от качествени материали и имат добра репутация на пазара. Такива раници може да са по-скъпи, но за много хора е важно да инвестират в ученически раниците на своите деца, за да им осигурят комфорт и безопасност в училище.

прочети още

Коя е правилната ученическа раница, която ще запази здравия гръб? Раниците за училище Topgal са леки, ергономични с анатомичен гръб, качествени, сертифицирани раници, които са почти неповредими и ще служат вярно на всеки ученик. Ние имаме правилната раница за здрав гръб за предучилищна, за първи клас, за тийнейджъри, за момчета и за момичета.

прочети още

Подготвяте първокласник и търсите раница за 1 клас? Раницата за първокласника е най-важната част от приготовленията за първия учебен ден. За 1 клас раницата задължително трябва да е удобна, функционална и лека.

прочети още

Най-добрата раница за тийнейджъри и по-големи ученици - моделът на Topgal YUMI 15 ученически раници от различни марки, масово предлагани на чешкия пазар, участват в ежегодната класация на MF DNES, един от най-големите и влиятелни чешки ежедневници, съвместно със структури към образователното министерство, родители, деца и физиотерапевти. Раниците са оценени професионално от кинезитерапевт, под внимателното око на родителите и коментари от самите деца.

прочети още

Повече от половината първокласници използват класическата ученическа раница, майките ги предпочитат. Някои родители избират твърдите раници - тип куфарче за децата си, а други залагат на раница с колелца или т.н. механизъм - тролей. Независимо дали търсите раница за момичета или момчета, можете да избирате от десетки видове и модели. Ние препоръчваме стандартната ученическа раница като най-добър вариант. Куфарчетата бяха актуални известно време, но времето показа, че не са достатъчно функционални и практични, освен това са с по-кратък срок на експлоатация.

прочети още

Изборът на ученическа раница е винаги труден, не само за родителите на първокласници. Нашите съвети са базирани на над 25-годишния ни опит в продажбата на ученически раници и консумативи и личния разбира се, през целия етап на обучение на нашите деца. Как да изберем раница за училище, която да издържи повече от един сезон? Основните неща са няколко. Да се харесва на детето, да е удобна и да го предпази от изкривяване на гръбнака. За най-малките например, с ръст под 120 см, са подходящи еднокамерните куфарчета на Topgal с височина около 37 см.

прочети още

Поддръжка и почистване на ученическа раница. Може ли раницата да се пере в пералня? Полезни съвети за грижите за раницата за училище, така че тя да служи на вашите деца възможно най-дълго. Как да почистите раницата, за да не я повредите, прочетете по-долу на topgal.bg

прочети още