Как да изберем раница за първокласник?

Как да изберем раница за първокласник?

29 юни 2022

706 000 бяха учениците през 2021 година. Около 60 000 деца ще прекрачат прага на училището за първи път тази година. По-голямата част от тях ще тръгнат на училище с нова раница. Девет от десет първокласници тръгват на училище с нова ученическа раница. Другите или я наследяват от братя и сестри, или родителите купуват употребявана ученическа раница. Дори и в този случай често раницата е Topgal :) Причината е високото качество разбира се. Просто Topgal не са раници за един сезон.

Повече от половината първокласници използват класическата ученическа раница, майките ги предпочитат. Някои родители избират твърдите раници - тип куфарче за децата си, а други залагат на раница с колелца или т.н. механизъм - тролей. Независимо дали търсите раница за момичета или момчета, можете да избирате от десетки видове и модели.
Ние препоръчваме стандартната ученическа раница като най-добър вариант. Куфарчетата бяха актуални известно време, но времето показа, че не са достатъчно функционални и практични, освен това са с по-кратък срок на експлоатация.
Когато майките избират ученическа раница тип куфарче, те ценят особено неговата стабилност и вътрешното му разположение, което е по-опростено за малките деца. Topgal залагат на тези предимства на куфарчето при разработката на техния вариант - моделът BEBE. Той съчетава най-добрите характеристики на двата вида ученически чанти.

Децата избират раницата според цветовете и мотивите, майките следват повече аспекти. Те се грижат основно за здравето и безопасността на децата си. На първо място е анатомично оформената задна част, след това теглото, както и предпазните елементи като светлоотразителни и рефлекторни елементи. Също така е важно да знаете как правилно да регулирате, да подредите и носите ученическата раница.

Знаете ли, че теглото на раницата трябва да достигне максимум 10-15% от теглото на детето? Но често то е много повече. Учебници, тетрадки, като добавите лека закуска и няколко неща от първа необходимост, които децата хвърлят там, независимо дали ви харесва или не, раницата става доста тежка. Тук голямо значение има базата на училището, както и организацията на работа на самите учители. Огромен плюс е възможността повечето учебници и материали да остават в училище вместо да се носят всеки ден. Може да карате децата на училище с автомобил, но половината първокласници минават пеша повече от половин километър всеки ден.

За най-малките ученици Topgal предлагат избор от няколко модела. За най-малките първокласници с височина под 120 см е специално разработеният модел - тип куфарче BEBE. Раницата е с височина около 37 см и е подходяща като обем до 2 клас. Вторият вариант за малките първокласници е раницата с две или три отделения от категория „Ученически раници от 1 до 3 клас“. Тези ученически раници вече са височина около 40 см и теглото им е между 0,8-1,2 кг. ENDY е олекотен модел раница, подходящ за малки първокласници. Раниците с тази кройка имат две основни отделения и дълбок преден джоб. Благодарение на пресования гръб, теглото им е 0,8 гр. Подходящи са като обем от първи до трети клас на основното училище. Ако се питате защо раницата, специално проектирана за първи клас BEBE е по-тежка от останалите в категорията, това е заради различната система на гърба и презумцията, за по-малко помагала, които се налага да се носят всеки ден. По-малкото тегло на приготвената, пълна раница компенсира по-високото, когато е празна.
Вероятно е важно също да отбележим, че на пазара се предлагат и раници с тегло под 800 гр., което обаче е показател по-скоро за ниско качество. Защо? Защото качественото изпълнение изисква влагането на малко повече и по-качествен материал. В противен случай получавате обикновена торба за гърба, която не съответства на никакви стандарти за качество, безопасност и функционалност.

По-обемната и може би най-универсална кройка за първокласници е моделът COCO. Това са раници с три отделения с голям преден джоб. Затова ще можете да я ползвате по-дълго - подходяща е дори за ученици в пети клас. Ако ръстът на детето позволява, то не е дребно, тогава имате предимство. Първокласниците с нормален и по-висок ръст могат да избират и от категорията раници за 2 и 3 клас. Тези, чиято височина е около или над 130 см. могат лесно да избират от категорията раници за 4-5 клас. Височината на раниците в тези категории отново е около 40 см, но се различават по обем и кройка.

Съветваме ви да се консултирате с детето за дизайна, в края на краищата то ще ходи на училище с раница всеки ден дори няколко години! Затова на раниците с марка Topgal няма да намерите лицензирани мотиви, нито герои от приказки или игри. Вкусовете и модата на децата на техните герои се променят с всеки нов филм/компютърна игра/видео и всяка година ще трябва да купувате нова раница. Ето защо марката залага на собствен, уникален дизайн без крещящи отличителни мотиви.
Изберете 3 раници, които ви харесват най-много и оставете детето да избере от тях!
TOPGAL произвеждат раници за вашите деца от почти тридесет години. Важно е те да са качествени и лесни за поддържане, както и да запазят гърбовете на вашите деца здрави. Ето защо раниците Topgal се подлагат на редовни проверки в Института за тестване и сертифициране в Злин, а компанията си сътрудничи с физиотерапевт, който се грижи за здравните аспекти на системите в раниците. Знаем, че майките се грижат също и държат на здравето на своите деца.


Раницата за първи клас е предизвикателство. Много марки и модели раници за момичета и момчета, малки, големи, ортопедични, ергономични, на различни цени... Къде да купя раница за 1 клас? Мога ли да поръчам онлайн или е добре детето да я премери? Много въпроси, на които ще се опитаме да отговорим.

прочети още

Купихте ли вече раница за училище на малкия си първокласник? Ако сте избрали светещ модел BEBE на Topgal, то вероятно в даден момент ще се наложи да смените батерията на сигналната лампа.

прочети още

Видео инструкция за бързо поставяне на нагръдната катарама на ученическа раница. Полезна информация в помощ на потребителя.

прочети още

Новите ученически раници от колекция 2024 с твърда форма тип куфар или кутия, моделите на Topgal DIDI, AIRA и KIRA. Предимства и недостатъци на твърдата ученическа раница

прочети още

История на марката Topgal - първата ученическа раница на чешкия пазар. Как се стига до най-добрата раница за училище, номер 1 на пазара, първата марка, носител на чешкия сертификат за качество? 30 годишната история на бранда и как се постига най-доброто съотношение цена-качество?

прочети още

Защо проблемът с тежките ученически раници все още е на дневен ред? Защо тежат ученическите раници и кой държи ключа към решението на проблема? Становището на МОН и изводите от реалната ситуация в момента.

прочети още

На пазар за ученически раници. Кога да купим раница за училище? Кой е най-подходящият момент да изберем раница и да напазаруваме за новата учебна година? Кога изборът е най-голям и пазаруването най-спокойно? Прочети, за да разбереш!

прочети още

История и развитие на училищната раница през годините. Кога децата започват да носят раница за училище и от какво са правили чантите с презрамки през вековете.

прочети още

Какво представлява ортопедичната раница за училище? Има ли стандарт, определящ коя раница е ортопедична и какви са критериите за това? Ако търсите здрава, качествена ученическа раница, то със сигурност сте се сблъсквали с понятия като ергономична, ортопедична, анатомична, но какво означават тези характеристики и как да не останете подведени?

прочети още

Ако за децата важно е какъв цвят е раницата и с каква картинка, то родителите търсят раници, които са здрави, удобни и отговарят на специфичните нужди на техните деца, като например големина, дизайн и функционалност. Повечето търсят раници, които са произведени от качествени материали и имат добра репутация на пазара. Такива раници може да са по-скъпи, но за много хора е важно да инвестират в ученически раниците на своите деца, за да им осигурят комфорт и безопасност в училище.

прочети още

Коя е правилната ученическа раница, която ще запази здравия гръб? Раниците за училище Topgal са леки, ергономични с анатомичен гръб, качествени, сертифицирани раници, които са почти неповредими и ще служат вярно на всеки ученик. Ние имаме правилната раница за здрав гръб за предучилищна, за първи клас, за тийнейджъри, за момчета и за момичета.

прочети още

Подготвяте първокласник и търсите раница за 1 клас? Раницата за първокласника е най-важната част от приготовленията за първия учебен ден. За 1 клас раницата задължително трябва да е удобна, функционална и лека.

прочети още

Най-добрата раница за тийнейджъри и по-големи ученици - моделът на Topgal YUMI 15 ученически раници от различни марки, масово предлагани на чешкия пазар, участват в ежегодната класация на MF DNES, един от най-големите и влиятелни чешки ежедневници, съвместно със структури към образователното министерство, родители, деца и физиотерапевти. Раниците са оценени професионално от кинезитерапевт, под внимателното око на родителите и коментари от самите деца.

прочети още

Как е правилно да се носи ученическата раница и как да я подредим, за да сведем до минимум натоварването на гърба на детето? Наред с избора на правилната раница за училище, начинът, по който тя се носи е също толкова важен. Правилното носене оказва влияние не само върху развитието на опорно-двигателния апарат на децата, но и върху продължителността на живота на раницата.

прочети още

Изборът на ученическа раница е винаги труден, не само за родителите на първокласници. Нашите съвети са базирани на над 25-годишния ни опит в продажбата на ученически раници и консумативи и личния разбира се, през целия етап на обучение на нашите деца. Как да изберем раница за училище, която да издържи повече от един сезон? Основните неща са няколко. Да се харесва на детето, да е удобна и да го предпази от изкривяване на гръбнака. За най-малките например, с ръст под 120 см, са подходящи еднокамерните куфарчета на Topgal с височина около 37 см.

прочети още

Поддръжка и почистване на ученическа раница. Може ли раницата да се пере в пералня? Полезни съвети за грижите за раницата за училище, така че тя да служи на вашите деца възможно най-дълго. Как да почистите раницата, за да не я повредите, прочетете по-долу на topgal.bg

прочети още