История на училищната раница

История на училищната раница

14 юни 2023

Хронология и история на раниците за училище

Раницата се появява много преди училището. Всъщност ранните изследователи и войниците са разчитали най-много на тези удобни чанти.
Йоци Ледения човек, мумия от медната епоха, носел раница, направена от животинска козина по време на пътуванията си. Тази чанта, както и тялото му и друга екипировка, са открити от група туристи в долината Вал Сеналес в Италия и датират от 3300 г.пр.н.е.
Войниците по време на Гражданската война в САЩ 1870 год. ползват денкове от плат, закачени на пръчки. Хенри Мириам разработва една от първите функционални раници за армията на САЩ. Той използва ламаринена рамка, за да намали теглото, което трябва да се носи по време на мисии.
Camille Poirier я подобрява и модифицира, добавяйки каишка за глава, закрепена чрез ремъци и катарами. Днес тази система се използва в спортове като кану и каяк.
През 1908 год. се появяват модерни раници, направени от брезова кора и мека материя, лесни за компресиране по време на дълги пътувания.
Началото на Първата световна война води до необходимостта от подобрени военни раници, в които да се носят амуниции, както и всякакво друго оборудване.
1922 год. Лойд Нелсън проектира раница с твърда рамка за туризъм, която нарича Trapper Nelson. Оригиналната чанта носил със себе си на поход из Аляска и била направена от пръчки и тюленови кожи.
Първата раница с цип е създадена от Гери Кънингам през 1938 г. Използвал шевната машина на баща си, за да създаде найлонова чанта с ципове.
Децата започват да носят раници на училище едва след Втората световна война, когато има повече ресурси/материали, за да направят тези чанти функционални, леки и стилни. До този момент учениците носели куфарчета, кошници, папки, но нуждата от повече джобове, по-добра организация и многото книги, необходими на децата довели до трансформацията на ученическата раница.
Първата памучна чанта с дървена рамка, която може да се държи по-високо на гърба е на компанията Fjällräven.
Екип от съпрузи на име Дик и Нена Келти издигат дизайна на раницата на следващото ниво, заварявайки метална рамка на ръка и зашивайки материала, оформяйки структурата, която започва да се свързва със съвременните раници.
Грег Лоу се смята за създателя на първата раница тролей през 1967 год., която е с вътрешна рамка и специални колела, които са идеални за ваканции и бизнес пътувания.
Същата година първите раници намират място в университетските книжарници, благодарение на предприемчиви студенти и така те започват да продават раници за носене на тежките книги.
Градските раници се превърнаха в модерен начин за носене на ежедневни неща. Вече можете да намерите чанти от кожа, плат и други материали, проектирани от големи модни марки.
Раниците започнаха да стават по-функционални. Например такива, предназначени за фотографи, които имат множество отделения за максимално добро съхранение и организация според спецификите на работата.

Почти всеки човек на планетата притежава поне една раница и има защо. Обичаме да ги носим, защото са стилни, лесни и имат достатъчно място за всичко, от което се нуждаем! Раницата е както моден аксесоар, така и практичен помощник за ежедневните ни нужди, независимо дали става дума за дете в началното училище или работещ възрастен!


Видео инструкция за бързо поставяне на нагръдната катарама на ученическа раница. Полезна информация в помощ на потребителя.

прочети още

Новите ученически раници от колекция 2024 с твърда форма тип куфар или кутия, моделите на Topgal DIDI, AIRA и KIRA. Предимства и недостатъци на твърдата ученическа раница

прочети още

История на марката Topgal - първата ученическа раница на чешкия пазар. Как се стига до най-добрата раница за училище, номер 1 на пазара, първата марка, носител на чешкия сертификат за качество? 30 годишната история на бранда и как се постига най-доброто съотношение цена-качество?

прочети още

Защо проблемът с тежките ученически раници все още е на дневен ред? Защо тежат ученическите раници и кой държи ключа към решението на проблема? Становището на МОН и изводите от реалната ситуация в момента.

прочети още

На пазар за ученически раници. Кога да купим раница за училище? Кой е най-подходящият момент да изберем раница и да напазаруваме за новата учебна година? Кога изборът е най-голям и пазаруването най-спокойно? Прочети, за да разбереш!

прочети още

Какво представлява ортопедичната раница за училище? Има ли стандарт, определящ коя раница е ортопедична и какви са критериите за това? Ако търсите здрава, качествена ученическа раница, то със сигурност сте се сблъсквали с понятия като ергономична, ортопедична, анатомична, но какво означават тези характеристики и как да не останете подведени?

прочети още

Ако за децата важно е какъв цвят е раницата и с каква картинка, то родителите търсят раници, които са здрави, удобни и отговарят на специфичните нужди на техните деца, като например големина, дизайн и функционалност. Повечето търсят раници, които са произведени от качествени материали и имат добра репутация на пазара. Такива раници може да са по-скъпи, но за много хора е важно да инвестират в ученически раниците на своите деца, за да им осигурят комфорт и безопасност в училище.

прочети още

Коя е правилната ученическа раница, която ще запази здравия гръб? Раниците за училище Topgal са леки, ергономични с анатомичен гръб, качествени, сертифицирани раници, които са почти неповредими и ще служат вярно на всеки ученик. Ние имаме правилната раница за здрав гръб за предучилищна, за първи клас, за тийнейджъри, за момчета и за момичета.

прочети още

Подготвяте първокласник и търсите раница за 1 клас? Раницата за първокласника е най-важната част от приготовленията за първия учебен ден. За 1 клас раницата задължително трябва да е удобна, функционална и лека.

прочети още

Най-добрата раница за тийнейджъри и по-големи ученици - моделът на Topgal YUMI 15 ученически раници от различни марки, масово предлагани на чешкия пазар, участват в ежегодната класация на MF DNES, един от най-големите и влиятелни чешки ежедневници, съвместно със структури към образователното министерство, родители, деца и физиотерапевти. Раниците са оценени професионално от кинезитерапевт, под внимателното око на родителите и коментари от самите деца.

прочети още

Как е правилно да се носи ученическата раница и как да я подредим, за да сведем до минимум натоварването на гърба на детето? Наред с избора на правилната раница за училище, начинът, по който тя се носи е също толкова важен. Правилното носене оказва влияние не само върху развитието на опорно-двигателния апарат на децата, но и върху продължителността на живота на раницата.

прочети още

Повече от половината първокласници използват класическата ученическа раница, майките ги предпочитат. Някои родители избират твърдите раници - тип куфарче за децата си, а други залагат на раница с колелца или т.н. механизъм - тролей. Независимо дали търсите раница за момичета или момчета, можете да избирате от десетки видове и модели. Ние препоръчваме стандартната ученическа раница като най-добър вариант. Куфарчетата бяха актуални известно време, но времето показа, че не са достатъчно функционални и практични, освен това са с по-кратък срок на експлоатация.

прочети още

Изборът на ученическа раница е винаги труден, не само за родителите на първокласници. Нашите съвети са базирани на над 25-годишния ни опит в продажбата на ученически раници и консумативи и личния разбира се, през целия етап на обучение на нашите деца. Как да изберем раница за училище, която да издържи повече от един сезон? Основните неща са няколко. Да се харесва на детето, да е удобна и да го предпази от изкривяване на гръбнака. За най-малките например, с ръст под 120 см, са подходящи еднокамерните куфарчета на Topgal с височина около 37 см.

прочети още

Поддръжка и почистване на ученическа раница. Може ли раницата да се пере в пералня? Полезни съвети за грижите за раницата за училище, така че тя да служи на вашите деца възможно най-дълго. Как да почистите раницата, за да не я повредите, прочетете по-долу на topgal.bg

прочети още